IMG_2300
Caminoguide på Kindle
Nu kan man købe en række guides til caminobrug fra The Confraternity of Saint James (CSJ) til Kindle via Amazon.com. CSJ er den store, engelske pilgrimsforening.
I stedet for at tage en fysisk, trykt bog med, har man den på sin Kindle, når man har købt den - ligesom andre bøger måske. Enkelte e-bøger er dog gratis.
Amazon/Kindle Store: 
https://www.amazon.com/Kindle-Store/b?=UTF8&node=133140011
— søg ”Camino de Santiago…”

Amazon/Kindle og dermed deres ebøger er tæt forbundet til Microsoft, så man kunne forledes til at tro, at iPhone/IPad-brugere er holdt uden for. Men nej. I iTunes.apple.com kan man downloade en gratis Kindle app., som lover at ændre iPhones og iPads til Kindle:
https://itunes.apple.com/us/app/kindle-read-ebooks-magazines-textbooks/id302584613?mt=8

*

Rejseportalen momondo har lagt en ret grundig og oplysende artikel ud om caminoen og pilgrimsvandring:

 http://www.momondo.dk/inspiration/caminoen/
*

Posten kører rygsækken

Det spanske postvæsen, CORREOS, tilbyder rygsæktransport fra herberg til herberg fra den 1. april. Ordningen løber frem til den 31. oktober på de mere befærdede strækninger.

Transport af rygsæk og anden (ekstra) bagage/udstyr, har været kendt gennem nogle år på Den franske Camino og der er flere transportfirmaer - også i forlængelse af hinanden. Det har været en tilvænning at finde det rette firma og aftale, ofte på spansk.
Nu bliver det nemmere, for det foregår på nettet og på engelsk.

På CORREOS’ hjemmeside
http://elcaminoconcorreos.com/index_en.php finder du en række praktiske camino oplysninger - med tips fra postbudene på caminoen.
 
 Desuden er der to tilbud til pilgrimme:
 
1.
Paq Mochila (rygsæk transport) http://elcaminoconcorreos.com/en/transporte-mochilas.php
Paq Mochila hjælper pilgrimme med at få bragt deres rygsæk eller kuffert, hvorved man selv skal bære mindre (madpakke, vand, frugt og måske hæfteplaster, mv.).
CORREOS henter rygsæk/kuffert på det angivne hostel, pensionat eller hotel og leverer til det næste punkt, før 14: 30 samme dag. Man skal bestille denne service senest kl. 21:00 aftenen før.
  
Denne service bestilles online på dette link:
http://elcaminoconcorreos.com/en/paq-mochila.php
Hér udfylder man alle detaljer om ruten, hvor man skal have hentet bagage 1. gang og meget gerne de følgende trin på ruten, og hvis man undervejs ombestemmer sig, kan det ændres (inden kl. 21:00 dagen før rygsækken skal køres).
 
Den er mulig på Den franske Camino fra Roncesvalles, den portugisiske fra Tui, Camino Original/Den primitive Camino fra Oviedo, Den nordlige Camino fra Gijón og Avilés, Den engelske Camino fra Ferrol og A Coruña, Camino Sanabres fra A Gudina og Fisterra Way.

Mens der alene er rygsæktransport på disse (ovenstående) strækninger i de syv sommermåneder, kører arrangementet hele året fra O Cebreiro. Dog ikke 24., 25 og 31. december samt 1. januar.

Engelsktalende personale svarer mails på
paqmochila@correos.com samt telefon eller WhatsApp på 0034 683 44 00 22.

2.
Paq Peregrino (baggage transport) http://www.elcaminoconcorreos.com/en/envio-maletas.php
Med Paq Peregrino kan pilgrimme sende kufferter eller pakker til ethvert sted (hostel, hotel, Santiago posthus, osv) langs caminoen, således at tingene er fremme, når man ankommer. Ved hjælp af denne service kan man få ekstra tøj eller andet udstyr frem. Man kan også sende bagage og udstyr hjem, hvis der ikke er brug for det.
 
Man opsøger et af de 2.000 posthuse og beder om Paq Peregrino. Der er bl.a. postkontor i Madrid Lufthavn (terminal 1), på Madrid togstation (Chamartin) og talrige andre steder centralt i de vigtigste landsbyer og byer.
Hvis en pilgrim ønsker at sende en kuffert/pakke til et postkontor langs caminoen, herunder Santiago, vil kontoret opbevare pakken indtil den bliver hentet. Opbevaring for de første 15 dage er gratis og fra den 16. dag koster det en euro pr dag, så længe det er nødvendigt.
 
Priserne i Spanien er: Kufferter eller pakker op til 15 kg: 17,97 euro (inklusive moms). Kufferter eller pakker op til 25 kg: 26.60 euro (inklusive moms).
 
3.
Bagageskabe (locker) i Santiago de Compostela
Postkontoret på Rua do Franco, 150 meter fra Praza do Obradoiro, tilbyder opbevaring i skab (locker) af rygsække, kufferter, vandrestave eller cykler. Så kan man bevæge sig nemmere rundt i byen Det er ikke længere tilladt at tage rygsækken med i  katedralen. Man kan desuden deponere bagage, mens man f.eks. går til Finisterra
Locker priser: 1. Rygsæk eller kuffert: 2 euro / dag, 2. Cykel: 3 euro / dag, 3. Vandrestave: 1 € / dag.
To nyheder mere:
1. CORREOS tilbyder forud betalte kreditkort (prepaid cards), som ikke er tilknyttet en bankkonto. Man fylder penge på hen ad vejen.
2. Postkontorerne har egne stempler til pilgrimspassene, som er tilknyttet det lokale sted.

Foreningen af Danske Santiagopilgrimme hører gerne erfaringer med rygsæktransport fra medlemmerne.

*

Til og fra caminoen via forskellige lufthavne

Flyselskabet
IBERIA har skabt en ny måde at komme til og fra caminoen - med otte pct. rabat. 
Pilgrimme kan flyve til alle lufthavne nær de nordspanske/portugisiske ruter og hjem fra Madrid eller fra de to lufthavne i Galicien, Santiago de Compostela og A Coruña.

Rabatordningen er oprettet i samarbejde med Xunta de Galicia (lokalregeringen) og via den officielle hjemmeside 
www.caminodesantiago.gal - hvor man først skal registreres. 

Når man er registreret, får man adgang til en kode hos Iberia.
http://www.caminodesantiago.gal/en/make-plans/promotion-iberia
Ordningen giver pilgrimme rabat på rejser til følgende lufthavne: Madrid, Lisboa, Porto, Bilbao, Santander, Oviedo, León, Vitoria, Santander, San Sebastián, Logroño og A Coruña, så pilgrimme kan starte pilgrimsrejse hvor de ønsker. Desuden kan man komme hjem via lufthavnene i Santiago de Compostela, A Coruña og Madrid.

Man udnytter rabatten med sin kode, når man køber sine billetter hos www.iberia.com eller www.iberia.es

På sitet www.caminodesantiago.gal kan man planlægge sin vandring og få en masse info om vandring og hvad den indebærer.

*

Den nordlige hærvejsrute er nu klar til at byde velkommen

Den 1. juni 2016 er herbergerne på den nordjyske Hærvejsrute klar til åbning af sæsonen 2016.
Den nordjyske Hærvejsrute går fra Viborg til Års, hvorefter ruten deler sig i to. En gren over Aggersund til Hirtshals samt en gren over Aalborg til Frederikshavn. Ruten er en forlængelse af Hærvejsruten mellem Padborg ved den dansk-tyske grænse og Viborg.


Siden 2008 har der været herberger lands Hærvejen syd for Viborg – med støtte fra Realdania i 2004 om udnyttelse af gamle tomme landbrugsbygninger. Nu er 16 herberger på den nordlige rute også klar til at byde vandrere og cyklister velkommen. Realdania har sammen med Friluftsrådet støttet disse herberger.

De nye herberger har hver mindst 10 sengepladser, og prisen for overnatning er 100 kr. i fællesrum for vandrere og cyklister. Det er muligt, men ikke nødvendigt at reservere plads på herbergerne, hvor der stilles senge og madrasser til rådighed, mens gæsterne selv skal medbringe sovepose og lagen. Herbergerne har køkkenfaciliteter med kogegrej, toilet og bad. Der kan købes mad i begrænset omfang nogle af stederne.

De nordjyske Hærvejsruter forbinder Hærvejen fra Viborg med de norske og svenske pilgrimsruter, der går mod hhv. Nidaros i Trondheim via færgeforbindelse fra Hirtshals – og Vadstena via færgeforbindelse fra Frederikshavn. Ruterne følger eksisterende mindre veje og stier, og de er skiltet og kortlagt i et samarbejde mellem Rold Skov Naturcenter og de nordjyske kommuner. Ruterne blev åbnet for et par par siden, og nu er herbergerne klar. Herligt. Foreningen af Danske Santiagopilgrimme støtter varmt herbergsarbejdet og anbefaler en vandring på Hærvejen som en forberedelse til en længere pilgrimsvandring i Sydeuropa.

Kort over Hærvejsruterne kan ses på
www.haervej.dk
Om herbergerne se:
http://www.haervejsherberger.dk
og Facebook "haervejsherberger".

** Foreningens arrangementer - her

* Du kan læse alle de tidligere numre af PILGRIMMEN her

* Lokale initiativer findes her

* Pasbestilling & indmeldelse i foreningen her

* Hvordan udfylder jeg pilgrimspasset? her

* Sti-arbejdet - hvad er det? her