Foreningen af Danske Santiagopilgrimme

www.santiagopilgrimme.dk


Litteratur:

Pilgrim - en guide til Santiago de Compostela.

Forside
Bagside

Pilgrim - en guide til Santiago de Compostela af Rolf Due, Eget tryk, ISBN: 87-986016-0-1, 22 A4 sider. Bogen kan bestilles hos Rolf Due. Pris: 50 Kr. + porto 15 Kr. Nørregade 57 III sal. 8000 Århus C. Tlf: 86 19 74 10, mail: rolfdue@mail.tdcadsl.dk. Bogen forhandles (pris: 60 Kr.) hos: Steno-Butikken, Vesterbrogade 28, 1620 København V. Katolsk Information, Ryesgade 28, 8100 Århus C. Dansk Vandrelaug, Kultorvet 7, 1175 København K.

Forfatterens introduktion: "- Denne guide er først og fremmest tænkt som en praktisk hjælp til dig, som planlægger en pilgrimsrejse til Jacobs grav.

- Du kan klare dig med de oplysninger du finder i denne guide, men det vil være en god ide at anskaffe et egentligt kortmateriale og en detaljeret turbeskrivelse, som du helt konkret skal bruge, når du står på pilgrimsvejen "El Camino". Bagest i denne guide vil du finde henvisninger til supplerende litteratur og guides.

- I sommeren 1995 tog jeg på en 3 ugers pilgrimsrejse til Santiago de Compostella sammen med min kæreste. Forinden havde vi hist og pist fået lidt informationer om "El Camino", pilgrimsvejen til Jacobs grav - men ikke meget konkret. Fra gode venner, som kendte nogle, der engang havde gennemført turen, fik vi lidt mere at vide. Men vi var stadig temmelig usikre på, hvad det egentlig var for noget med denne pilgrimsrute i Spanien. Den afgørende beslutning blev taget, da min gode ven Jan kom hjem fra en længere ferie i Sevilla. Han talte varmt om "El Camino" og desuden medbragte han en spansk guide, der indeholdt præcise kort og beskrivelser. Det blev afgørende for beslutningen. Sammen med min kæreste kastede vi os ud i det - og vi fik en uforglemmelig rejse. En rejse som både bragte os langt i de spanske landskaber - og som ikke mindste blev en rejse i vores indre landskaber. Det blev til i alt 337,5 km. Svarende til 675.000 (over 1/2 milion) skridt af ca 1/2 meters længde! Jeg har været oppe i skyerne, balanceret på stejle skrænter og slæbt mig afsted i dybe dale - fysisk og psykisk. Jeg er glad for alle oplevelserne, selvom det undervejs kunne være drøjt. Jeg under gerne andre mennesker en lignende oplevelse, og det er den primære årsag til, at jeg har skrevet denne guide som vejledning og inspiration til andre pilgrimme."

Gitta Bechshøft skriver: Min første konkrete vejleder og smagsprøve på livet langs Caminoen blev dette flotte hæfte. Det lå i vinduet i Katolsk Boghandel på Vesterbrogade, og forside fotografiet af den skæggede pilgrim med det milde drømmende blik, den brede hat smykket med muslingeskallen, og vandrestaven som hans vejrbidte hænder har et fast greb om, prentede sig så uudsletteligt i min hukommelse at jeg måtte ind og købe hæftet næste gang jeg kom forbi. (1999)

Rolf Due har efter min mening gjort et rigtig godt stykke oplysende arbejde, ledsaget af grafiske illustrationer fra bl.a. middelalderlige manuskripter. Han bringer i kortfattet form lidt om den historiske baggrund og middelalderens pilgrimme. Et afsnit handler om rutens beskaffenhed, og hvor man starter fra. Der bringes div. oversigtskort og gives svar på mange praktiske spørgsmål. Et kapitel behandler overnatningsmuligheder, refugier osv. Så er der oplysninger om dagens gang på Caminoen, og noget om at føre dagbog ...

Om landskabet pilgrimmen vandrer gennem, skriver Rolf Due: "- Når du traver flere hundrede kilometer igennem et land, kommer du meget tæt på landets sjæl. Du får landets jord op under neglene, i munden og mellem tæerne ..." Et af kapitlerne hedder meget passende: Føddernes evangelium ! (illustration: en middelalder-pilgrims bare tæer.) Der bringes en liste over rejseudstyret, med advarslen: HUSK - Al vægt du slæber med, ender i sidste omgang i fødderne ... Endelig er der en prisliste (i pesetas ! bør opdateres), oversigt over caminoens forløb med afstande i km. til Santiago de Compostella samt faciliteter på ruten. Disse er nu delvist forældede, og det ville være dejligt om Rolf Due kunne bringe en opdateret udgave af sin guide - måske er det også ved at være tid til en ny og mere udførlig guide om Caminoen på dansk ?


Luk vinduet

Gå til forsiden