Foreningen af Danske Santiagopilgrimme

www.santiagopilgrimme.dk


Litteratur:

Camino - En spirituel rejse.

Forside
Bagside

Camino - En spirituel rejse af Shirley MacLaine, Aschehoug (www.aschehoug.dk), 2000 (2 udgave. 2 oplag. 2002), oversættelse: Hanne Steinicke, ISBN 87-11-16818-8, 288 sider. Pris: Kr. 49,95. Kan købes hos Dansk Vandrelaug. Oversat fra: The Camino. A Journey of the Spirit. Pocket Books. 2000. A division of Simon & Schuster. ISBN: 0-7434-0072-0, www.shirleymaclaine.com.

Gitta Bechshøft skriver: Shirley MacLaine har, ifølge flapteksten på bogens engelske udgave, i over tredive år skrevet bøger om sin personlige søgen efter spirituel forståelse og åndelig udvikling. Hun er forfatter til adskillige "legendariske bestsellers". Nogle af dem nævnes ved navn: "Don't fall Off the Mountain", "My Lucky Stars" og "Out on a Limb" (hvor hun bl.a. beskriver sin kærligheds-affære med Olof Palme), samt mange andre internationalt anerkendte bøger i samme genre. Hendes nye bog beskrives som "åndeløst stærk", - kulminationen på Shirley MacLaines exceptionelle rejse gennem livet ...

Jeg har det med den slags flaptekster, som om nogen forsøgte at proppe en candyfloss ned i halsen på mig - den sætter sig fast, og vil hverken op eller ned, og jeg er ved at kvæles i lyserødt klæbrigt klister. Forsiden er holdt i samme stil. Den er også helt lyserød, og viser seje Shirley med bredskygget hat og vandrestaven i hånden stride sig over et yderst fotogent bjergplateau ...

Men når ret skal være ret er det nok de færreste der har haft mod, vilje og evner til at fuldføre, hvad Shirley MacLaine, den berømte amerikanske skuespillerinde har gjort. "Camino" er en meget personlige beretning om en pilgrimsvandring udført af en over tredsårig filmstjerne (!), en blanding af grin og gys og mange sære visioner. Som Læser suges man alligevel med ind i Shirleys fængslende univers, selv om man her og der stritter imod, udfordres og irriteres. Men der er ingen vej udenom, for damen kan altså skrive - selvom teksten det meste af tiden handler mere om Shirley end om Caminoen.

Bogen er et bud på hvad en søgende kvinde (med eller uden paparazzi fotografer som et pak glubske ulve i hælene) måske (?) kan forventes at opleve på Caminoen. Jeg skriver måske, fordi den er spækket med visioner, der bringer vandringsmanden den lange vej tilbage gennem sin egen og universets historie! Shirley MacLaine skænkes af sine åndelige vejledere indblik i universets store gåde, belæres om de glemte civilisationer Atlantis' og Lemurias eksistens, føres tilbage til menneskets skabelseshistorie, indvies i kønnets og seksualitetens hemmeligheder og betræder langt om længe den sande sti til en højere åndelig kærlighed. Det er en ordentlig mundfuld at sluge for en moderne pilgrim, men som sagt, er man lydhør overfor sit eget indre univers og de åndelige væsener der ifølge forfatterinden ledsager os på vandringen, er der mange visdomsord at hente. Prosaisk som jeg er, syntes jeg bedst om de mere "konkrete" afsnit, hvor Shirley, med humor og den lige-ud-af-landevejen stil der er en del af hendes personlighed, fortæller om sine oplevelser og strabadser som berømt pilgrim. Trods de "vanskelige" afsnit, som jeg ikke er istand til at bedømme fordi jeg slet ikke er på Shirleys niveau hvor det drejer sig om åbenbaringer og skytsengle, er der mange varme og menneskelige episoder der taler til læseren. At onde tunger så påstår at Shirley slet ikke fuldførte hele den lange vej til fods, men mest lod sig køre fra sted til sted, er en hel anden historie ... Læs og døm selv. (Men glem ikke at også du bor i glashus!)


Luk vinduet

Gå til forsiden